Menu

http://www.neushoornstichting.nl/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide1gk-is-110.jpglink
http://www.neushoornstichting.nl/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide2gk-is-110.jpglink
http://www.neushoornstichting.nl/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide3gk-is-110.jpglink
« »
A+ A A-

Nieuwsbrief december 2018

Erik Schram overhandigt donatie aan Tembe Elephant Park
In oktober reisde Erik Schram af naar Tembe Elephant Park in Zuid Afrika. Namens de Neushoornstichting overhandigde hij twee monuculars met nachtzicht techniek voor de anti stroperij eenheid van het park. Op de foto: Erik (rechts) overhandigt de kijkers aan een medewerker van Tembe.

Beste,
Mijn naam is Paul Dekker en ik ben de nieuwe vrijwilliger bij De Neushoornstichting om te helpen met het werven en selecteren van nieuwe vrijwilligers.

De laatste 12 jaar heb ik voornamelijk gewerkt als intercedent/accountmanager/consultant in het uitzendwezen en heb me gespecialiseerd op het gebied van relatiebeheer naar zowel de bedrijven als de medewerkers. Hierdoor kan ik goed inschatten waar iemand het beste zijn kwaliteiten kan inzetten.
Momenteel zit ik tussen twee banen in i.v.m. gezondheidsproblemen en wil ik me graag nuttig maken. Zodoende heb ik voor een half jaar geleden een korte brief naar het bestuur gestuurd van De Neushoornstichting naar aanleiding van een vacature als recruiter.

Mijn taak binnen De Neushoornstichting is dan ook het recruitment gedeelte en zoeken naar de juiste kandidaten met de juiste motivatie om De Neushoornstichting verder te laten groeien. Ook de verdere professionalisering van het recruitment gedeelte ligt in mijn handen.

Klik Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als u geïnteresseerd bent om onze stichting te versterken. Uiteraard kunt u op onze site de belangrijkste openstaande vacatures zien. Ook zijn we te vinden op Facebook en LinkedIn.
 Verder zijn we altijd wel opzoek naar versterking op verschillende terreinen.

We hopen u van u te horen/lezen en bedanken u voor uw interesse. 

James Mwenda spreekt jongeren toe in Hong Kong
James Mwenda, eén van de verzorgers van Sudan is deze maand afgereisd naar Hong Kong om jongeren te informeren over het lot van de Afrikaanse neushoorn. Hij bezocht een aantal scholen in de stad waar hij de kans kreeg zijn inspirerende verhaal als jarenlange verzorger van Sudan te delen. Het doel was om de jonge medemensen bewust te maken van de nijpende situatie van de neushoorn en om hen te inspireren verantwoordelijkheid te nemen voor de toekomst.

James deed na het overlijden van zijn neushoornvriend de belofte om een stem te zijn voor zij, Sudan en de andere gestorven neushoorns, die geen stem meer hebben. Met deze reis is hij tegemoet gekomen aan zijn belofte. Al zal het hier voor James niet bij blijven, hij is vastberaden alles te doen wat hij kan om te helpen het tij voor de neushoorn ten goede te keren.

De reis werd mogelijk gemaakt door The Elephant Society, een natuurbeschermingsorganisatie gevestigd in Hong Kong.
 

Herintroductieproject zwarte neushoorns in Zakouma Nationaal park mislukt.Van de zes zwarte neushoorns die in mei van dit jaar werden uitgezet in Zakouma Nationaal park in Tsjaad zijn er vier overleden. Op 15 oktober werden twee dieren dood aangetroffen in het park en een aantal weken later werden er nog twee dode neushoorns gevonden.

De herintroductie van de dieren is onderdeel van een initiatief om neushoorns terug te brengen naar alle plekken in Afrika waar zij ooit leefden, maar inmiddels zijn uitgestorven. In de nieuwsbrief van afgelopen zomer schreven we over dit project.

Er zijn verschillende bloed, huid, ontlasting en andere monsters afgenomen om de doodsoorzaak te achterhalen. Met zekerheid kan inmiddels vastgesteld worden dat stroperij, infectieziekten of het eten van giftige planten niet de doodsoorzaak zijn.

Uit het onderzoek is gebleken dat de dieren matige vetreserves hadden, wat erop zou kunnen wijzen dat de neushoorns zich slecht hebben aangepast aan de nieuwe leefomgeving. Echter loopt het onderzoek nog op volle toeren om de exacte doodoorzaak vast te stellen. Als de doodsoorzaak ontdekt wordt kan daaruit lering worden getrokken voor projecten in de toekomst.

Op advies van een gespecialiseerd team van dierenartsen worden de laatste twee neushoorns gevangen en onder toezicht geplaatst. Eén van de twee dieren is inmiddels gevangen en maakt het goed in zijn omheinde omgeving. 

Sumatraanse neushoorn gevangen voor fokprogramma
Op het eiland Borneo in Indonesië is het na maandenlang observeren en wachten onlangs gelukt om een vrouwelijke Sumatraanse neushoorn te vangen en naar een opvangcentrum te brengen. De hoop is dat het vrouwtje mee zal kunnen doen aan een fokprogramma met als doel de Sumatraanse neushoorn als soort te behoeden voor uitsterven.

In de vorige nieuwsbrief schreven we over dit plan. De organisatie van de reddingspoging ligt in handen van een samenwerkingsverbond van verschillende natuurbehoudsorganisaties, genaamd Sumatran Rhino Rescue.

De laatste 30 tot 100 Sumatraanse neushoorns die er nog in het wild zijn, leven verspreid in kleine populaties. De populaties, die soms bestaan uit niet meer dan twee dieren, leven in de meeste gevallen te ver bij elkaar vandaan om op een natuurlijke manier te kunnen voortplanten.

Het transport van het gevangen vrouwtje is voorspoedig verlopen en het dier lijkt zich goed aan te passen aan haar leefomgeving in het opvangcentrum waar zij naar toe is gebracht. Onderzoek moet nog uitwijzen of het vrouwtje gezond en vruchtbaar is.

Als het fokprogramma succes heeft dan zal er over ongeveer 30 jaar een gezonde populatie Sumatraanse neushoorns uitgezet kunnen worden in het wild.

Sponsorbijdragen van 2018
Via onze sponsoren komt er geregeld een donatie binnen. Elke maand worden er enkele Rhino Wallets verkocht, waarvan een deel van de opbrengst (5%) wordt gedoneerd aan de Neushoornstichting. In september is de sponsorovereenkomst ingegaan. Tot nu toe zijn er elke maand steeds meer Rhino Wallets verkocht! Laten we hopen dat dit zo door zet. Wil jij ook een hele mooie pashouder waar je al je pasjes in kunt bewaren en waarvan 5% van de opbrengst naar de Neushoornstichting gaat? Bestel er dan één via RhinoWallet.

Ook van Kinderopvang High Five hebben we al enkele donatiebedragen binnengekregen. Voor elke nieuwe aanmelding voor de kinderopvang ontvangen wij een bedrag van €5,- sinds vorig jaar december. Dit heeft al een mooie bijdrage geleverd aan de neushoorns. Met dank aan kinderopvang High Five (http://kovhighfive.nl/)

Onze derde sponsor is wijnmarkt.be. Per verkochte magnum fles Chardonnay krijgt de Neushoornstichting €2,50. De verkoop loop op dit moment nog. Het  totaal opgehaalde bedrag is nog onbekend. Wilt u een lekkere witte wijn bij uw kerstdiner, waarvan €2,50 per verkochte fles naar de Neushoornstichting gaat, bestelt u dan de wijn via: https://www.wijnmarkt.be/kamagurka-chardonnay.html.

Doneren via Doelshop

De feestdagen staan voor de deur! We hopen dat je bij het doen van je kerstinkopen eens aan de Neushoornstichting denkt.. Door je online aankopen te doen via www.doelshop.nl kun je een donatie laten doen aan de neushoornstichting. Dat kost u niets extra’s! Bekende webwinkels als Bol.com, Hema.nl en Lidl.nl doen mee. Alvast hele fijne feestdagen gewenst

De Neushoornstichting

logo2Jacobus Meijlinkstraat 33
7425 SL Deventer
Tel.  +31 (0) 570-546833
Mail. info@neushoornstichting.nl