Menu

http://www.neushoornstichting.nl/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide1gk-is-110.jpglink
http://www.neushoornstichting.nl/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide2gk-is-110.jpglink
http://www.neushoornstichting.nl/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide3gk-is-110.jpglink
« »
A+ A A-

Nieuwsbrief maart 2019

Een gesprek met James Mwenda, natuurbeschermer in hart en nieren.


Tijdens de laatste uurtjes van het vorige jaar bel ik naar Tanzania. Ik heb een gesprek met James Mwenda, de verzorger van Sudan (de laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn, die in maart 2018 overleed.) James kreeg bekendheid door de afscheidsbrief aan zijn neushoornvriend die hij op Facebook plaatste. De brief ging de wereld over en dat bracht James veel media aandacht. Onlangs vertrok hij op uitnodiging naar Hong Kong om jongeren toe te spreken over natuurbehoud en om zijn verhaal te doen in radio en televisie uitzendingen. Dit jaar zal er een documentaire film uitkomen, in eerste instantie in Amerika, waarin Sudan en James de hoofdrol spelen.

Terwijl het aan mijn kant van de lijn klinkt als een oorlogsgebied, met het vuurwerk geknal dat met de minuut oorverdovender wordt, hoor ik aan de andere kant niet veel meer dan rustgevende krekelgeluiden. ‘’Ik ben maar even naar de rand van het park gelopen, vanwege de verbinding’’, vertelt James. Het is in Tanzania twee uur later dan in Nederland, dus de schemer is allang ingezet. En dat is niet de veiligste tijd om je buiten in de bush te bevinden. ‘’Als ik gegrepen wordt door een leeuw, zeg je iedereen dan dat ik jou als laatste sprak?!’’ We moeten allebei hartelijk lachen om het idee. Het gesprek begint vrolijk en opgewekt, ondanks het serieuze onderwerp.

Wanneer was het dat je je voor het eerst realiseerde dat je meer wilde doen voor de bescherming van de neushoorn en dat je een stem voor hun wilde zijn?

De afgelopen vier jaar heb ik gewerkt als neushoornverzorger in Ol Pejeta Conservancy. Ik zorgde voor de laatste noordelijke witte neushoorns, dat waren er tot voor kort nog zes. Op een koude ochtend ging ik het park in en zag Suni, één van de neushoorns stil op de grond liggen. Ze was overleden. Toen begon ik na te denken over het lot van de neushoorn. Van deze ondersoort waren er nog maar zo weinig. Het was het begin van mijn bewustwording over de kwetsbare situatie van de neushoorn.
Later kwam er een moment dat ervoor zorgde dat ik tot handelen overging, dat ik mij actief ging inzetten. Het gebeurde op een avond toen ik Sudan aan het voeren was. Ik meende een traan te zien die van zijn oog naar beneden rolde. Ik weet niet hoe dat kwam, maar het maakte een diepe indruk op mij. Ik begon het verdriet te voelen dat hij voelde. Ik zei hem dat het me speet en ik begon te huilen. Het was het verdriet van zij die geen stem hebben. Die avond vond ik verbondenheid met Sudan. Hij had iemand nodig die voor hem sprak. Vanaf dat moment voelde mijn werk niet meer als werk, maar als een missie. Ik begon op een andere manier tegen bezoekers te praten. Ik probeer hun nu het lot van de neushoorn duidelijk te maken en hun te inspireren verantwoordelijkheid te nemen en mee te doen aan de beweging die natuurbehoud hoog in het vaandel heeft staan.

Wat begon met het inspireren van bezoekers van Ol Pejeta Conservancy, heeft inmiddels een mondiale vorm aangenomen. Onlangs werd je uitgenodigd naar HongKong te komen om daar mensen te inspireren met je verhaal. Kun je iets over je reis vertellen? Heb je het idee dat je verhaal begrepen werd door de mensen die je toesprak?

Mijn reis naar HongKong was ongelofelijk. Het is een ‘man made city’, een plek die door mensenhanden is ontworpen en neergezet. Het was prachtig om te zien, maar ik ben een ‘bush boy’ en ik had er niet willen blijven.
Ik heb meer dan 4000 mensen kunnen toespreken, waarvan 95% kinderen. Daarnaast heb ik mijn verhaal kunnen doen in radio en televisie uitzendingen en heb ik zakelijke groepen toegesproken. Met name de kinderen waren diep onder de indruk van wat ze hoorden. Zij wisten niet dat olifanten en neushoorns gedood worden voor het verkrijgen van ivoor en hoorn. Bijna alle kinderen begonnen te huilen toen ik ze de waarheid hierover vertelde. Het was indrukwekkend hoezeer zij meeleefde en zich interesseerde voor het verhaal. Die kinderen maken deel uit van de vooruitgang en zij zijn bereid om mee te werken aan verbetering.

Welke plannen voor de toekomst hoop je te realiseren op het gebied van natuur- en neushoornbescherming?

Ik heb nog zoveel dromen. In ieder geval wil ik doorgaan met het inspireren van jonge mensen. Ik hoop dat we zoveel mogelijk kinderen in Ol Pejeta mogen verwelkomen. De ervaring kan hun zoveel leren over natuurbescherming. Het afgelopen jaar was een goed jaar voor natuurbescherming. En hoe meer mensen we hier kunnen inspireren, hoe beter. Ook met het oog op de financiële inkomsten, want die zijn hard nodig om natuurbehoudsdoelen te realiseren.
Ook hoop ik naar de universiteit te kunnen om een graad te behalen in natuurbehoud. Daarmee zou ik een adviseursfunctie kunnen invullen. In de positie die ik nu heb kan ik geen officieel advies geven en dat zou ik in de toekomst wel heel graag willen. Dat mijn visie doorgezet wordt nadat ik er niet meer ben, dat is mijn droom.

Zou je tot slot nog iets kwijt willen aan de donateurs van de Neushoornstichting?
‘’Er volgt een stilte.. Het is niet het eerste moment van stilte in het gesprek. Een uur geleden vroeg ik me nog af of de verbinding was verbroken toen ik niets hoorde na mijn vraag, maar inmiddels weet ik dat James waarde hecht aan elk woord dat uit zijn mond komt en dus kiest hij die woorden zorgvuldig uit. James begint pas te praten als hij werkelijk weet wat hij wil zeggen.’’

Laten we het samen doen. ,Let’s partner up’. Het gaat er uiteindelijk om wat we nalaten. Dat we van de wereld een betere plek proberen te maken. Wacht niet tot een ander de zaken wel zal regelen. Wees authentiek en dankbaar.

We zijn verbonden met elkaar. Wat in Afrika gebeurt heeft gevolgen voor Nederland en wat in Nederland gebeurt heeft gevolgen voor Afrika. Het gaat niet alleen om onze kinderen, maar om de generaties die volgen. De aarde geeft ons alles wat we nodig hebben, laten we haar trouw zijn en haar eren.


Donatie Neushoornstichting 2018 voor de Javaanse neushoorn
Op 22 december, net na uitgifte van de vorige nieuwsbrief, werd de west kust van Java (Indonesië) getroffen door een Tsunami. De aardverschuiving onder water veroorzaakte een Tsunami en een uitbarsting van de vulkaan de Krakatau. De Tsunami leidde tot minstens 500 doden en meer dan 1000 gewonden. Van meer dan 10.000 mensen is hun huis verwoest.

Het getroffen gebied, omvat ook Ujung Kulon National Park, het thuisgebied van de enige populatie Javaanse neushoorns. Stafmedewerkers van het nationaal park en de Rhino Protection Units hebben de dieren en ander wildlife gemonitord in het getroffen park. Naar men weet, zijn er gelukkig geen Javaanse neushoorns gedood door de Tsunami. De kustlijn van het nationaal park bestaat uit mangrove planten. Deze werken als natuurlijke buffer bij storm en extreem weer. Ook bij deze Tsunami heeft de vegetatie een beschermende  werking gehad. 

De Tsunami heeft ervoor gezorgd dat de discussie over de noodzaak van een actieplan voor het zoeken naar een alternatieve locatie voor de Javaanse neushoorn weer actueel is geworden. De Tsunami had de gehele wereldpopulatie van de Javaanse neushoorns kunnen laten verdwijnen!


Met meer belastingvoordeel schenken
Draagt u de neushoorns in deze wereld een warm hart toe en wilt u dat we ons werk langdurig kunnen blijven doen als De Neushoornstichting? Maak dan gebruik van de mogelijkheid van een periodieke gift. Het voordeel voor u is dat er geen drempel geldt bij de belastingaftrek. Natuurlijk gelden dan ook een aantal voorwaarden waar u aan moet voldoen.

  • - De Neushoornstichting is een Algemeen Nut Beogende Instelling, daarmee voldoet u aan de eerste voorwaarde voor de periodieke schenking.
  • - Er moet een overeenkomst zijn opgesteld (kijk hier voor een standaardovereenkomst)
  • - De Neushoornstichting levert u geen goederen of diensten in ruil voor uw gift
  • - U moet jaarlijks hetzelfde bedrag geven aan De Neushoornstichting
  • - Uw jaarlijkse bijdrage schenkt u minimaal 5 jaar aaneensluitend
  • - In de overeenkomst is overeengekomen wanneer de schenking eindigt (na minimaal 5 jaar of overlijden)

Met uw bijdrage kunnen wij de door ons gesteunde projecten nog beter ondersteunen. Ook kunnen we samen met de projecten werken aan een langetermijnplanning van wat wij voor ze kunnen betekenen. Ook kunnen we op deze manier ook grotere zaken aanpakken om de neushoorns nog beter te helpen. Denk aan investeringen in betere uitrusting of scholing van personeel, voorlichtingsprojecten voor boeren en overige lokale bevolking, investeren in fokprogramma’s enzovoorts.

Kijk hier voor de juiste formulieren om ons minimaal 5 jaar te steunen met een vast bedrag.
 

 

De Neushoornstichting

logo2Jacobus Meijlinkstraat 33
7425 SL Deventer
Tel.  +31 (0) 570-546833
Mail. info@neushoornstichting.nl