×

De neushoorn heeft uw hulp hard nodig. Word daarom donateur of doe een eenmalige bijdrage! Voor contact of vragen klik hier.

12 dec 2020

Nieuwsbrief december 2020

Vier jongen geboren in Liwonde National park Malawi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


In de nieuwsbrief van afgelopen voorjaar vertelden we over het herplaatsingsproject van 17 zwarte neushoorns in Liwonde National park in Malawi. Het management van African Parks, de organisatie die aan het hoofd staat van de missie laat weten dat er inmiddels maar liefst vier jongen zijn geboren. De ultieme bevestiging dat de herplaatsing is geslaagd.
Klik op deze link om een filmpje te zien van de vrijlating van de neushoorns.


Ongeveer een jaar geleden werden de 17 neushoorns overgebracht van Zuid-Afrika naar Malawi. Met als doel de bestaande neushoornpopulatie een boost te geven en genetische diversiteit te waarborgen.
De rangers, die afkomstig zijn uit de lokale gemeenschappen zorgen ervoor dat de dreiging van stroperij beperkt wordt. Daarbij zorgt hun medewerking voor betrokkenheid van de lokale bevolking.

Adopteer een knuffel en steun de stichting!
Op zoek naar een leuk cadeau? Denk eens aan één van onze neushoornknuffels.
Met je aankoop steun je de stichting.
De prijzen variëren van €3,- tot €15,- (exclusief portokosten).
Wil je een knuffel kopen, laat het ons even weten: nieuwsbrief@neushoornstichting.nl)

Totale foto
Totale foto
Handpoppen
Handpoppen
Linkerdeel van totale foto
Linkerdeel totale foto
Rechter deel van totale foto
Rechter deel totale foto

 

Hoe gaat het met neushoorn Rosa?
Een aantal donateurs adopteren de Sumatraanse neushoorn Rosa. Daarom in deze nieuwsbrief even wat aandacht voor Rosa. Rosa is begin 2006 opgevangen in SRS, nadat ze 2 jaar rondzwierf rondom dorpjes in Bukit Barasin Selatin National Park in het zuiden van Sumatra. Sinds 2006 leeft ze in SRS. In SRS besteedt men extra aandacht om de neushoorns te laten jongen. Sumatraanse neushoorns krijgen in gevangenschap moeizaam jongen. Toch is het in SRS al 2 keer gelukt met Ratu en Andalas. Ook Rosa koppelen ze regelmatig aan Andalas. Het afgelopen jaar is Rosa 8 keer zwanger geweest, maar ze verloor alle zwangerschappen.

 

In september was ze weer zwanger, dit keer van Andatu (de eerste neushoorn die in SRS is geboren). Helaas na 1 maand zwangerschap ging het weer mis. Duidelijk is dat Rosa een probleem heeft met haar voortplanting. Dit komst omdat ze een goedaardig gezwel of knobbel in de spierwand van de baarmoeder heeft. Deze dient operatief verwijderd te worden om het probleem te verhelpen. Door corona is deze operatie uitgesteld, totdat het weer veilig is om specialisten over te laten komen.

Hopelijk is de corona binnenkort onder controle, zodat de operatie spoedig kan worden uitgevoerd.

 

Deel je ervaring
Wij zoeken lezers die op deze plaats graag iets zouden willen vertellen over hun ervaring met neushoorns, wildlife, natuur of natuurbescherming. Wie wil zijn ervaringen delen? We horen het graag (via nieuwsbrief@neushoornstichting.nl) 

De Neushoornstichting wenst iedereen fijne kerstdagen en een heel goed nieuwjaar!