×

De neushoorn heeft uw hulp hard nodig. Word daarom donateur of doe een eenmalige bijdrage! Voor contact of vragen klik hier.

31 mrt 2021

Nieuwsbrief lente 2021

Sudan. Fotograaf: Tierney Ferrel
Sudan. Fotograaf Tierney Ferrel

Geen stroperij in Kenia in 2020.
Kenya Wildlife Services heeft onlangs bekend gemaakt dat, ondanks de strubbelingen door de corona maatregelingen, 2020 een jaar zonder stroperij is geweest. 
Terwijl andere landen in Afrika voortdurend te maken hebben met hoge aantallen gestroopte dieren, is dit een ongelofelijke prestatie van de Keniaanse overheid en haar partners in natuurbehoud. Het bewijst dat de inspanningen van deze partijen zijn vruchten af werpt.

Aantal neushoorns in Zuid Afrika dramatisch gedaald.
Terwijl we het succes in natuurbehoud in het ene Afrikaanse land vieren, treuren we om dramatisch nieuws uit het andere. De aantallen neushoorns in Zuid Afrika is in de laatste tien jaar sterk gedaald. Het aantal witte neushoorns is gedaald van meer dan 10.00 stuks naar minder dan 4000 in 2019. Het aantal zwarte neushoorns is de afgelopen tien jaar gedaald met 35% naar 268 in het wild.

Regelmatig kwamen er hoopvolle berichten uit het land over gedaalde stroperij. Echter heeft die daling vermoedelijk deels te maken met het feit dat er minder dieren over zijn om te stropen.
Het bewijs dat volledige informatie nodig is om een goed beeld te verkrijgen over de situatie van wildaantallen en natuurbehoud.

Wie biedt op deze leuke verzamelitems?

We hebben weer leuke artikelen die een nieuwe eigenaar zoeken!

Dit keer een staand wit lampje met de afbeelding van een neushoorn en een olifant. De hoogte is 18 cm hoog, breedte circa 10 cm.
Het tweede artikel is in Zuid Afrika gemaakt: een houten duwneushoorn. De lengte van de neushoorn is circa 30 cm lang, exclusief ijzeren duwstok.

Van beide artikelen hebben we er maar 1! Mail je bod naar: nieuwsbrief@neushoornstichting.nl

Praat mee!
Graag willen we jullie een stelling voorleggen, waar we jullie mening graag over willen horen. Er worden allerlei manieren geprobeerd om het kopen van producten van neushoornhoorn en daarmee de stroperij aan banden te leggen. In 2020 hebben wij het onthoornen van neushoorns in Tembe Elephant Park mede gefinancierd. Voordat we dit project ondersteunden, hebben we goed afgewogen waarom het onthoornen van neushoorns noodzakelijk is. In de nieuwsbrief hebben wij dit toen ook aan jullie uitgelegd. Maar het blijft natuurlijk discutabel en daarom willen we jullie deze stelling voorleggen: 

Onthoornen is een gepast middel tegen stroperij

Wat vind jij? Via nieuwsbrief@neushoorstichting.nl horen we graag jullie mening.

Onderzoek studenten
Wij zijn Gabriël Çitgez, Julia Meijer, Zoë Post en Arrezina de Vries en wij studeren Bedrijfskunde aan Hogeschool Saxion te Enschede. Voor het vak innovatief ondernemen hebben wij gekozen om in de periode van februari 2021 tot juli 2021 een onderzoek te doen bij De Neushoornstichting. Wij hebben voor de neushoornstichting gekozen omdat wij het interessant en leuk vinden om een onderzoek te doen bij een stichting in plaats van een commercieel bedrijf. Wij gaan onderzoek doen hoe De neushoornstichting de drie buitenlandse projecten nog meer kan steunen. We denken dat wij hiervoor creatieve ideeën hebben. Nu gaan wij onderzoeken of de neushoornstichting deze ideeën ook tot uitvoering kan brengen. Heeft u nog vragen of zelf goede ideeën kunt u altijd contact met ons opnemen: 487541@student.saxion.nl.