×

De neushoorn heeft uw hulp hard nodig. Word daarom donateur of doe een eenmalige bijdrage! Voor contact of vragen klik hier.

06 apr 2022

Nieuwsbrief Lente 2022

Sumatraanse neushoorn geboren in SRS!

Beschuit met roze muisjes! 
Donderdag 24 maart is er een jong geboren in de Sumatran Rhino Sanctuary, SRS op Sumatra in  Indonesië. Het betreft een vrouwtje. Aangezien er nog maar ongeveer 80 Sumatraanse neushoorns zijn, is de geboorte van onschatbare waarde. Neushoorn Rosa, die sinds 2005 in SRS verblijft, is de Moeder van het jong. Rosa kreeg eerder acht miskramen, waardoor het extra bijzonder is dat deze zwangerschap tot een goed einde is gekomen. De vader is Antadu, de eerste neushoorn die is geboren in SRS.
De geboorte werd intensief begeleid door een team van dierenartsen. Zij werden geassisteerd door het team van trouwe verzorgers. 
De Sumatran Rhino Sanctuary is de enige plek waar de Sumatraanse neushoorn zich op een natuurlijke manier kan voortplanten met de ondersteuning van technologie en specialistische kennis uit binnen- en buitenland. SRS heeft als doel zoveel mogelijk jongen voort te brengen, binnen de grenzen van dierveiligheid om zo de overleving van de met uitsterven bedreigde Sumatraanse neushoorn te helpen waarborgen.

Maak kennis met de oudste Sumatraanse neushoorn ter wereld.

Over de Sumatraanse neushoorns in SRS raken we niet snel uitgepraat. Zojuist vertelde we je over de jongste bewoner van het opvangcentrum. Maak nu kennis met Bina, de oudste bewoner. Op 8 januari 1998 verwelkomde de Sumatran Rhino Sanctuary (SRS) in Way Kambas National Park op Sumatra haar eerste neushoorn, Bina. Naar schatting is ze 41 jaar oud en daarmee is Bina de oudste geregistreerde Sumatraanse neushoorn, wat mede te danken is aan de goede verzorging die zij geniet. 
Bina dankt haar naam aan Bina Samakta, een gebied in Indonesië waar zij gevonden is. Deze regio was ooit het thuis van een aanzienlijk aantal Sumatraanse neushoorns, maar vanaf 1980 is het leefgebied drastisch kleiner geworden door de bouw van dorpen, de aanleg van palmolie plantages en door houtkap voor andere doeleinden. Onder leiding van de Indonesische overheid werd er in 1991 een project opgestart om verdwaalde neushoorns op te vangen en daar was Bina er één van. Op dat moment was zij volwassen en geschat op 10 jaar oud. Ze werd overgebracht naar Taman Safari Indonesië, waar zij met andere Sumatraanse neushoorns werd opgevangen. Om enkele jaren later naar SRS overgebracht te worden.
Van alle neushoorns in SRS is Bina het meest verlegen en solitair. Hoewel zij wel overweg kan met mensen en andere neushoorns. Alle verzorgers in SRS ontfermen zich over Bina, maar zij is het meest gericht op verzorger Dede, die haar al tientallen jaren verzorgt.

Als donateur van De Neushoornstichting steun je het werk van SRS voor het behoud van de Sumatraanse neushoorn. Wil je meer doen? Je kunt neushoorn Bina adopteren, klik hier voor meer informatie.

Volg De Neushoornstichting op facebook.
Dankzij onze enthousiaste nieuwe medewerker zijn er twee keer per week leuke en interessante nieuwsberichten te lezen op Facebook. Op vrijdag Fun Fact Friday, met een weetje over één van de vijf neushoornsoorten en op dinsdag een nieuwsbericht over de stichting. Altijd vergezeld door mooie foto’s. We zijn altijd blij wanneer je berichten deelt, dat vergroot immers de zichtbaarheid van de stichting. Tot ziens op social media!

 

Koningsdag!
Na twee jaar afwezigheid zijn we op koningsdag, 27 april, weer te vinden op de vrijmarkt in Soest. Met een mooi gevulde kraam hopen we die dag weer een bedrag binnen te halen voor de neushoorns. ben je in de buurt? Kom gezellig langs!