×

De neushoorn heeft uw hulp hard nodig. Word daarom donateur of doe een eenmalige bijdrage! Voor contact of vragen klik hier.

19 dec 2022

Nieuwsbrief Winter 2022

Het jaar 2022 komt alweer bijna ten einde. 2022 was een bewogen jaar waarin voor de natuur, de neushoorns en hun leefgebied, de Neushoornstichting en de vrijwilligers veel gebeurd is. Bij deze delen wij graag de laatste nieuwsbrief van het jaar met je. We blikken terug op een paar recente hoogtepunten en vragen je aandacht voor de manieren waarop jij kan bijdragen aan de missie van de stichting: ons samen inzetten voor de bescherming van de neushoorns en hun leefgebied. 

Daarnaast verklappen we graag dat vanaf begin 2023 de social media accounts van de stichting worden vernieuwd en actief worden opgepakt: dus houd onze socials in de gaten! 

Facebook: https://www.facebook.com/Neushoornstichting/
Instagram: https://instagram.com/deneushoornstichting?igshid=Zjc2ZTc4Nzk=

Veel lees plezier namens het nieuwe social media team en het bestuur van de Neushoornstichting. 

Medische doorbraken in de wereld van neushoorns | 2022
Het jaar 2022 bracht een aantal grote medische doorbraken in de wereld van neushoorns met zich mee. 

Zo vond op 31 januari dit jaar vond de allereerste succesvolle bloedtransfusie van neushoorns plaats! Een jonge neushoorn genaamd Duane heeft al een heleboel meegemaakt in zijn korte leven. Hij is op heel jonge leeftijd opgevangen in 'The Rhino Orphanage' in Afrika, omdat de groep neushoorns waar hij mee leefde allemaal gestroopt zijn. Duane was de enige overlevende. Een jaar na zijn aankomst in de opvang werd Duane plotseling erg ziek. Dit bleek door een parasiet te komen die zijn bloed aantastte. Om Duane te redden is de allereerste succesvolle bloedtransfusie gedaan door Dr. Pierre Bester. Duane heeft het uiteindelijk overleefd en woont nu nog steeds in The Rhino Orphanage, totdat hij oud genoeg is om weer het wild in te gaan.

Ook op het gebied van onderzoek is er een heleboel interessants te vertellen. Zo is er een aantal maanden geleden een onderzoeksgroep uit Duitsland gaan samenwerken met teams in Indonesië. Op 15 november hebben zij een artikel gepubliceerd waarin het gelukt is om van dode huidcellen en het genetisch materiaal nieuwe spermacellen te maken. Dit kan helpen bij het bevruchten en dus het behoud van neushoorns. De onderzoekers zijn hier nog steeds mee bezig en hopen op nog meer doorbraken.

Handelsverbod hoorns besproken op WSC

Van 14 tot 25 november 2022 vond het World Species Conference (WSP) plaats.

Het World Species Conference is een conferentie over bedreigde plant- en diersoorten, waar vele regeringen aan meedoen. Dit jaar lag de focus voornamelijk op de neushoorn.

Een aantal landen in Afrika willen namelijk het handelsverbod op de hoorns van neushoorns versoepelen. Het verbod staat al 45 jaar vast in Afrika en zal dat ook nog wel een tijdje blijven, want de versoepeling gaat niet door. Alleen in Namibië is lichte versoepeling toegestaan. Een aantal organisaties zijn voor de versoepeling, waaronder het WWF. Zij vinden dat dit mogelijkheden creëert voor organisaties die neushoorns beschermen. Die hebben namelijk grote hoeveelheden hoorns liggen en zouden het geld goed kunnen gebruiken. Andere organisaties zijn echter weer tegen de versoepeling, zoals Pro Wildlife. Zij denken dat het een verkeerd signaal geeft. Tijdens de conferentie is dus tegen de versoepeling gestemd, behalve in Namibië. Omdat de bescherming van neushoorns daar erg succesvol is, mogen zij binnen Afrika levende neushoorns handelen, maar alleen als dat belangrijk is voor het behoud van de neushoorns. 

Doelshop.nl | Doe je kerstinkopen via doelshop.nl en help de neushoorns!

De feestdagen staan voor de deur! We hopen dat je bij het doen van je kerstinkopen eens aan de Neushoornstichting denkt.

Door je aankopen online te doen via doelshop.nl kun je een - gratis - donatie laten doen aan de Neushoornstichting. De donatie kost je niets extra’s! Bekende webwinkels als bol.com, hema.nl en lidl.nl doen mee. Ook bij het afsluiten van een verzekering, het boeken van een vakantie of het bestellen van eten op thuisbezorgd.nl, kan je - gratis - een percentage van het aankoop bedrag doneren aan de Neushoornstichting! 
Hoe werkt dat? Ga naar doelshop.nl, kies als goede doel 'De Neushoornstichting' en ga naar de webshop van je keuze. Op deze manier kun je heel eenvoudig een kleine donatie doen aan de Neushoornstichting, zonder dat het je iets extra kost!  
Alvast hele fijne feestdagen gewenst!

 Zonder jullie was het niet gelukt: bedankt!
Donateurs, Jonge Neushoornhelden & heldinnen én Michelle; bedankt!

Donateurs | Het afgelopen jaar zijn er weer volop donaties binnengekomen. Door de donaties hebben we weer rechtstreeks kunnen bijdragen aan de bescherming van de neushoorns en hun leefgebied in Indonesië en Zuid-Afrika. Wij willen jullie bedanken voor alle interesse, donaties en support in 2022!

Jonge Neushoornhelden en heldinnen | Er is misschien wel niets belangrijker dan de educatie over de omstandigheden van de neushoorn. Want ondanks dat we er samen alles aan doen om ons in te zetten voor de neushoorn, is de realiteit dat de neushoorn ernstig wordt bedreigd. We willen daarom alle jonge neushoornhelden en heldinnen die een spreekbeurt hebben gegeven bedanken voor hun enthousiasme!

Michelle | Als laatste willen wij via deze weg graag Michelle Slootman bedanken. Michelle heeft ruim 5 jaar met volle inzet van tijd, talent en trouw de nieuwsbrief van de Neushoornstichting verzorgd. Ze wist er keer op keer weer een prachtig geheel van te maken, maar helaas is daar deze zomer een einde aan gekomen. Door een studie psychologie en drukte laat haar agenda het niet langer toe om te nieuwsbrief te schrijven. Namens alle neushoorns en lezers van de afgelopen jaren: bedankt, Michelle!

Adopteer neushoorn Harapan of geef een adoptie cadeau!


Harapan betekent 'hoop'!
Hoop is iets wat de neushoorns in deze tijden heel erg hard nodig hebben. Naast hoop hebben ze echter ook jouw hulp heel hard nodig. 

Daarom kan je nu je steentje bijdragen door neushoorn Harapan te adopteren!
Harapan, een mannelijke Sumatraanse neushoorn is in 2007 geboren in Cincinnati Zoo. Zijn vader Ipuh en moeder Emi hadden de taak om de populatie Sumatraanse neushoorns te verhogen. Harapan was het derde kalf en de laatste van Emi en Ipuh. Andalas is zijn oudste broer. Op 1 november 2015 is Harapan vanuit de USA naar Indonesië verhuisd om zijn broer te vergezellen.

Wil je Harapan adopteren of een adoptie cadeau geven? Dat kan via onderstaande link:
www.neushoornstichting.nl/steun-ons/adopteer-een-neushoorn

Heb je Harapan geadopeerd? Dan ontvang je natuurlijk een adoptiecertificaat en houden we je op de hoogte als we updates vanuit Indonesië ontvangen!